Waarom zijn crypto koersen zo volatiel?

crypto koersen

Er zijn verschillende redenen waarom crypto koersen extreem volatiel kunnen zijn:

Marktperceptie en sentiment

De cryptomarkt wordt sterk beïnvloed door het sentiment en de perceptie van investeerders. Het nieuws speelt een cruciale rol bij het beïnvloeden van de markt. Positieve nieuwsberichten, zoals aankondigingen van grote bedrijven die cryptocurrencies accepteren of positieve ontwikkelingen in de blockchain-technologie, kunnen de koersen van cryptocurrencies omhoog stuwen. Evenzo kunnen negatieve nieuwsberichten, zoals berichten over hacks, regelgevende aankondigingen die beperkingen opleggen aan cryptocurrencies, of economische onzekerheid, leiden tot neerwaartse druk op de koersen. Het is belangrijk op te merken dat het sentiment snel kan veranderen, waardoor de prijzen van cryptocurrencies vaak volatiel zijn.

Liquiditeit en handelsvolume

De cryptomarkt is over het algemeen minder liquide dan traditionele financiële markten. Dit betekent dat zelfs kleine transacties een grotere impact kunnen hebben op de koers van een cryptocurrency. Lage handelsvolumes kunnen de prijsschommelingen vergroten, aangezien er minder kopers en verkopers zijn om de markt in evenwicht te houden. Dit gebrek aan liquiditeit kan resulteren in grotere prijsverschillen tussen koop- en verkooporders, waardoor de volatiliteit toeneemt.

Marktmanipulatie

De cryptomarkt is vatbaar voor marktmanipulatie vanwege zijn relatief ongereguleerde karakter. Whale-accounts (grote investeerders met aanzienlijke hoeveelheden cryptocurrencies) kunnen de markt beïnvloeden door grote aankopen of verkopen te doen, waardoor de koersen abrupt stijgen of dalen. Daarnaast zijn er gevallen geweest van ‘pump and dump’-zwendel, waarbij bepaalde groepen investeerders samenspannen om de prijzen van een specifieke cryptocurrency kunstmatig op te drijven en vervolgens snel te verkopen, waardoor anderen verliezen lijden.

Navigeren door de volatiliteit van de cryptomarkt

Hoewel de volatiliteit van de cryptomarkt uitdagingen met zich meebrengt, zijn er strategieën die investeerders en handelaren kunnen toepassen om ermee om te gaan:

1. Onderzoek en educatie: Het is essentieel om een grondig begrip te hebben van de cryptocurrencies waarin u investeert. Onderzoek naar de technologie, het team achter het project, de concurrentiepositie en toekomstige ontwikkelingen kan u helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen en de volatiliteit beter te begrijpen.

2. Diversificatie: Het spreiden van uw investeringen over verschillende cryptocurrencies kan uw risico verminderen. Diversificatie kan u helpen om de schommelingen van individuele cryptokoersen op te vangen, aangezien niet alle cryptocurrencies tegelijkertijd in waarde zullen stijgen of dalen.

3. Gebruik van stop-loss orders: Het instellen van stop-loss orders kan helpen om verliezen te beperken. Met behulp van stop-loss orders kunt u een vooraf bepaald prijsniveau instellen waarop u bereid bent uw cryptocurrencies te verkopen om verliezen te beperken als de koersen plotseling dalen.

4. Regelmatig monitoren en bijwerken: Het is belangrijk om de markt regelmatig te monitoren en uw investeringsstrategie indien nodig bij te werken. Het kunnen herkennen van trends en het nemen van snelle beslissingen kan u helpen om te profiteren van prijsbewegingen of verliezen te beperken.

Bron: 123cryptokoersen.nl

Beleggen in crypto: Waarom steeds meer mensen ervoor kiezen

crypto beleggen

De afgelopen jaren is de populariteit van cryptovaluta enorm gegroeid en steeds meer mensen overwegen om in deze digitale munten te investeren. Maar wat is cryptovaluta eigenlijk en waarom zou je erin willen investeren? In dit artikel bespreken we de voordelen van beleggen in crypto en waar je op moet letten als je deze stap wilt zetten.

Wat is cryptovaluta?

Cryptovaluta, ook wel bekend als cryptocurrency, is een digitale munteenheid die gebruikt wordt als ruilmiddel voor het kopen en verkopen van goederen en diensten. Het belangrijkste kenmerk van cryptovaluta is dat het een gedecentraliseerd systeem is, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die het beheert. In plaats daarvan worden transacties geverifieerd en vastgelegd in een openbaar grootboek, de zogenaamde blockchain.

Waarom beleggen in crypto?

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om te beleggen in crypto. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen:

  1. Potentieel hoog rendement: Het meest aantrekkelijke aspect van beleggen in crypto is het potentieel hoge rendement. Cryptovaluta zijn vaak erg volatiel en kunnen in korte tijd sterk in waarde stijgen. Zo heeft bijvoorbeeld Bitcoin in 2017 een enorme waardestijging doorgemaakt, waardoor veel investeerders in korte tijd enorm rijk zijn geworden. Natuurlijk is dit ook een risico: de waarde kan net zo snel dalen als stijgen.
  2. Lage instapdrempel: In tegenstelling tot traditionele beleggingsvormen zoals vastgoed of aandelen, heeft beleggen in crypto een relatief lage instapdrempel. Het is mogelijk om al vanaf enkele tientallen euro’s te investeren in cryptovaluta. Dit maakt het voor veel mensen toegankelijker om te beginnen met beleggen.
  3. Gedecentraliseerd en anoniem: Een ander voordeel van cryptovaluta is dat het gedecentraliseerd is en anoniem kan zijn. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die privacy hoog in het vaandel hebben staan en niet afhankelijk willen zijn van banken en financiële instellingen.

Waar moet je op letten bij het beleggen in crypto?

Beleggen in cryptocurrency kan een spannende en potentieel winstgevende onderneming zijn, maar het is belangrijk om te weten waar je op moet letten om jezelf te beschermen tegen verliezen. Hieronder vind je enkele belangrijke overwegingen om te maken voordat je gaat beleggen in crypto:

1. Begrijp de technologie
Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van de technologie achter cryptocurrency. Het kan nuttig zijn om te lezen over blockchain-technologie en hoe het werkt, evenals de verschillende soorten cryptocurrencies die beschikbaar zijn. Op die manier kun je beter begrijpen hoe en waarom de waarde van een bepaalde crypto stijgt of daalt.

2. Ken je risicotolerantie
Beleggen in cryptocurrency is niet zonder risico’s en kan volatiel zijn. Het is belangrijk om je eigen risicotolerantie te bepalen en te beslissen hoeveel geld je bereid bent te verliezen. Het is verstandig om alleen geld te beleggen dat je kunt missen en niet afhankelijk bent van de opbrengst.

3. Kies de juiste exchange
Er zijn veel verschillende cryptocurrency exchanges beschikbaar om uit te kiezen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke exchange het beste past bij jouw behoeften en om veiligheidsmaatregelen te overwegen, zoals tweestapsverificatie en het gebruik van een sterke wachtwoord. Bovendien is het belangrijk om te controleren of de exchange voldoet aan de lokale regelgeving.

4. Diversifieer je portefeuille
Net als bij traditionele beleggingen is diversificatie belangrijk bij het beleggen in cryptocurrency. Het kan slim zijn om te investeren in verschillende soorten cryptocurrencies om het risico te spreiden. Op die manier kan je het verlies van één munt beter opvangen met winst van een andere.

5. Blijf op de hoogte van het nieuws
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency en het nieuws te volgen. Het kan een grote invloed hebben op de waarde van een bepaalde crypto. Blijf op de hoogte van de belangrijkste aankondigingen en nieuwsberichten, zodat je op tijd kan reageren op veranderingen in de markt.

Het beleggen in cryptocurrency kan een risicovolle onderneming zijn, maar door je goed te informeren en verantwoorde beslissingen te nemen, kun je mogelijk profiteren van de kansen die het biedt.